Projekt sfinansowany ze środków Fundacji PZU

Z przyjemnością informujemy, że Fundacja Aktywizacji Seniorów LUDWISIA, realizuje Projekt zatytułowany „Dostęp do wysokiej jakości usług społecznych dla osób w wieku 70+ (edycja 2018)”, który jest sfinansowany ze środków Fundacji PZU.

Opis projektu:

Projekt polega na zapewnieniu dziennej opieki w domu seniora (wyżywienie, opieka medyczna, rehabilitacja, terapie zajęciowe) osobom w wieku powyżej 70 lat, które są w szczególnie trudnej sytuacji życiowej – mają niskie dochody,
borykają się z chorobami wieku starczego (np. Parkinson, Alzheimer, demencja starcza) przez co są niepełnosprawne i wykluczone społecznie.

Miejscowość realizacji projektu
Wrocław

Data rozpoczęcia realizacji projektu
2018-12-06

Data zakończenia realizacji projektu
2019-03-06

Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu:
Proponowany przez nas projekt odpowiada na problem wykluczenia społecznego osób starszych, które z powodu chorób starczych (demencja, Alzheimer, Parkinson itp.) są dyskryminowane i marginalizowane przez państwo i społeczeństwo. Są zamykane w domach i nie uczestniczą aktywnie w życiu społeczeństwa. Osoby starsze z niskimi dochodami nie mają dostępu do wysokiej jakości usług opiekuńczych, rehabilitacji, czy zajęć terapeutycznych. Rodziny osób starszych, cierpiących na wymienione wyżej choroby, są obarczone 24-godzinną opieką nad swoimi dziadkami czy rodzicami. Często rezygnują z życia prywatnego i/lub zawodowego, aby ten czas poświęcić potrzebującej osobie. Są sfrustrowani, zmęczeni, popadają w depresję. Osoby starsze, borykające się z chorobami wieku starczego, potrzebują specjalistycznej opieki i ponadprzeciętnego wsparcia. Powinny ostatnie lata swojego życia spędzać w przyjaznej atmosferze, gdzie są traktowane z należnym im szacunkiem i zrozumieniem.

Bezpośrednie cele projektu
Bezpośrednim celem projektu jest:
– zapewnienie dziennej opieki 5 osobom w wieku 70+ w dziennym domu seniora Ludwisia we
Wrocławiu przez 25 dni roboczych (zapewnienie opieki medycznej, wyżywienia, rehabilitacji);
– aktywizacja osób starszych, poprzez udział w zajęciach terapeutycznych
– dogoterapia, muzykoterapia, arteterapia itp.;
– pomoc w przezwyciężeniu depresji, na którą często cierpią osoby starsze (terapie zajęciowe, zajęcia relaksacyjne, kontakt z rówieśnikami i wolontariuszami).

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s